Čokolada

Čokolada je poslastica koja nas privlači svojim raznovrsnim ukusima, oblicima i bojama. Budi pozitivne reakcije dajući nam osećaj sreće i zadovoljstva. Omiljeni slatkiš kako kod dece, tako i kod odraslih osoba.

Istorija čokolade je duga i opširna

Postoje arheološki dokazi koji datiraju od pre 2.600 godina, da je čokoladna smesa kuvana u Omleci. Drevne Maje, kao i Asteci bili su ljubitelji čokolade smatrali su je “hranom bogova”, prinosili svake godine ljudsku žrtvu u znak zahvalnosti. Konzumirali su je kao gorak napitak ili Xocoatl, pravljen od zrna kakaoa, začinjen vanilom ili čili paprikom.
Smatralo se da je ovaj napitak afrodizijak, kao i da može pomoći pri lečenju dijareje i dizenterije.
Možemo reći da je tokom svoje istorije, čokolada bila simbol bogatstva, luksuza i moći.
U 19-om veku nastala je čokolada u kojoj danas svi rado uživamo.

Glavni sastojak čokolade je kakao. Raste na drvetu Theobroma cacao i potiče iz Južne Amerike.

Postoji više vrsta kakao zrna, od kojih zavisi ukus i kvalitet čokolade. Najviše su zastupljeni:

 • Forastero (nešto nižeg kvaliteta, 90% svetske proizvodnje čokolade koristi ovu vrstu),
 • Criollo (najređa i najskuplja vrsta kakaoa, zbog osetljivosti sorte na mnoštvo faktora, rezultira mali prinos po drvetu, manje od 15 % svetske proizvodnje čokolade koristi ovu vrstu) i
 • Trinitario.

3 osnovne vrste čokolade su:

 • Crna čokolada – sadrži najveći procenat kakao mase, kakao puter i šećer.
 • Mlečna čokolada – pored sastojaka koji se nalaze u crnoj čokoladi, sadrži još i mleko u prahu i znatno manji procenat kakao mase.
 • Bela čokolada ne sadrži kakao masu, već kakao puter, mleko u prahu, šećer. Često se kakao puter zamenjuje drugim biljnim mastima.

Navedene vrste čokolade, pored osnovnih sastojaka sadrže i razne dodatke: voće (lešnik, badem, suvo grožđe, brusnica, pomorandža, itd.), kremaste filove, keks, žitarice, aromatično bilje, a nekada i cimet kao i druge sastojke.

Nutritivna vrednost čokolade i koliko je čokolada zdrava?

Crna čokolada prednosti zdravlje

Najzdravija i najkvalitetnija je crna čokolada sa visokim sadržajem kakaoa 45-80%, mlečna čokolada sadrži 5-7% kakaoa, dok bela čokolada ne sadrži isti i zbog toga je mnogi naučnici ne smatraju čokoladom.

Veći sadržaj kakaoa – zdravija čokolada!

Sirova zrna kakaoa gorka su zbog visoke koncentracije polifenola.

Nutritivna vrednost u 100gr crne čokolade sa 70% kakaoa sadrži 575 kcl:

 • 11gr vlakana,
 • 46gr masti od toga zasićenih masnih kiselina 27gr,
 • 7gr proteina,
 • 28gr ugljenih hidrata,
 • 27gr šećera.

Crna čokolada posebno je bogata mineralima i vitaminima.
Od minerala tu su: K, Fe, Ca, Na, Cu, Mg i Zn.
Kada su u pitanju vitamini, čokolada sadrži: E, K, kao i vitamine B kompleksa.

Zdravstveni benefiti crne čokolade

S obzirom da je bogata hranljivim sastojcima, može pozitivno uticati na zdravlje čoveka.

 • Crna čokolada sadrži biološki aktivna organska jedinjenja, koja funkcionišu kao antioksidanti – polifenoli, flavanoli, katehini. Kockica crne čokolade sadrži jednaku količinu oksidanasa kao časa crvenog vina!
 • Poboljšava protok krvi kroz krvne sudove, snižava krvni pritisak, ima uticaj na smanjenje lošeg holesterola (LDL) i povećanje dobrog holesterola (HDL).
 • Konzumiranjem crne čokolade, mnoge studije su potvrdile, da se može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 37% i mozdanog udara za 29%.
 • Iako je slatka, ima nizak glikemijski indeks – ne podiže nivo šećera u krvi, može odložiti ili sprečiti pojavu dijabetesa.
 • Crna čokolada pruža osećaj sitosti, smanjuje žudnju za nezdravom hranom. Jedina poslastica dozvoljena i tokom dijete! Poboljšava koncentraciju i pamćenje.
 • Stimuliše proizvodnju serotonina – poznatijeg kao hormon sreće, koji pozitivno deluje protiv depresije popravljajući raspoloženje i endorfina koji smanjuje negativne efekte stresa i daje osećaj zadovoljstva.
 • Crna čokolada deluje probiotski na gastrointestinalnu floru.
 • Smanjuje bore, poboljšava stanje kože i štiti je od UV zračenja.

Čokolada pre i posle treninga

Ukoliko čokoladu uzimate pre ili posle treninga, potrebno je znati da uzimanje iste pre treninga neće promeniti nivo šećera u krvi, dok će nivo insulina biti viši, tokom treninga ćete imati više energije i manje stresa. Sa višim nivoom insulina imaćete veću mogućnost za porast mišića, kao i umanjenu mogućnost sagorevanja masti tokom treninga. Vaš cilj ukoliko je gubitak telesne težine, jedite čokoladu nakon treninga.

crna i bela čokolada ukus i vrste

Žudnja za čokoladom

Čokolada je namirnica za kojom se najviše žudi. Prema statističkim podacima žene imaju veću želju za čokoladom od muškaraca. Žudnja za čokoladom može biti povezana sa hormonskim promenama u toku trudnoće ili menstrualnog ciklusa, kao i sa nedostatkom magnezijuma u organizmu.
U slučaju depresije, čokolada je idealan antidepresiv, ali prekomerni unos čokolade doprinosi razvoju depresije.
Žudnja za čokladom ukazuje na nedostatak ljubavi, pažnje, bliskosti, zadovoljstva, emocija.
Umerenost je vrlina!

Nemojte preterivati sa konzumiranjem čokolade, potrebno je pronaći pravu meru.
Nekoliko kockica (2-3) crne čokolade dnevno je sasvim dovoljno da se iskoriste svi benefiti antioksidanata, minerala i vitamina, koje sadrži.
Kalorijsku vrednost ne treba zanemariti.
Birajući najtamniju čokoladu, sa manjim procentom šećera, bićete raspoloženiji i energičniji, bez grize savesti.