Ishrana

Čokolada

Čokolada je poslastica koja nas privlači svojim raznovrsnim ukusima, oblicima i bojama. Budi pozitivne reakcije dajući nam osećaj sreće i zadovoljstva. Omiljeni slatkiš kako kod dece, tako i kod odraslih osoba. Istorija čokolade je duga i opširna Postoje arheološki dokazi koji datiraju od pre 2.600 godina, da je čokoladna smesa kuvana u Omleci. Drevne Maje, …

Čokolada Read More »

Đumbir

Đumbir zaista zaslužuje sam vrh liste prirodnih kućnih lekova. Koristi se kroz istoriju od strane različitih kultura širom sveta jer ima dokazanu moć isceljenja za mnoštvo bolesti. Začin đumbir je pun esencijalnih hranjivih materija i obnavljajućih, podmlađujućih jedinjenja. Poznato je da služi kao pomoć kod bezbroj sitnih problema, kao što su mučnine, a đumbir se …

Đumbir Read More »

Kinoa

Potražnja za Kinoom u poslednjih nekoliko godina je naglo porasla. Kinoa je pseudocerealija, biljka koja je po svojima nutritivnim vrednostima i načinu pripreme slična žitaricama (cerealijama). Kao takva vrlo je popularna i primenjiva za svakodnevnu ishranu i zdravlje. Kinoa se često se definiše kao žitarica. Pripada familiji Amaranthaceae i srodna je sa kupusom, blitvom i …

Kinoa Read More »

Kurkuma

Kurkuma je izuzetno važan začin. Važnija nego cimet, kojim smo započeli seriju blogova o začinima, a u cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Pročitajte kakve sve prednosti kurkuma ima za Vaš organizam i zbog čega je važno konzumirati je u manjim količinama, svakog dana. Pored cimeta i kurkume, preostala tri začina koja preporučujemo kao dodatak svakodnevnoj …

Kurkuma Read More »

Cimet

Cimet je popularan, veoma ukusan začin, koji se vekovima koristi u medicinske svrhe. Veoma je prijatnog mirisa i ukusa zbog čega je obavezan u mnogim poslasticama, a zbog svojih lekovitih osobina mnogi ga konzumiraju i kao terapiju. Na primer, jedna kafena kašičica cimeta sadrži količinu antioksidanata kao pola šolje svezih borovnica, a njegove prirodne antimikrobne …

Cimet Read More »

Brokoli

Brokoli ili na latinskom Brassica oleracea var. Silvestris je povrće koje se dugi niz godina koristi u ishrani. Zajedno sa kupusom, karfiolom, prokeljom i keljom, spada u familiju kupusnjača. Gornji deo biljke, sačinjen je od mnoštva buketića, koji su obrazovani cvastima. Nutricionisti, fitoterapeuti, kao i lekari zvanične medicine, preporučuju ga, zbog izuzetnih lekovitih i nutritivnih …

Brokoli Read More »

Kokosovo ulje – izvor masti

Česta greška neiskusnih, ali i onih sa dužim stažom u teretani i \”zdravom životu\” jeste potpuno izbacivanje masti iz ishrane, odnosno pošto ih je nemoguće u potpunosti izbeći, ljudi izbegavaju njihovu konzumaciju iz glavnih izvora masti. Ukoliko i Vi pravite ovu grešku, što pre unesite izmene u svoj režim ishrane. Kokosovo ulje je dobar izvor …

Kokosovo ulje – izvor masti Read More »

Scroll to Top