Kurkuma je izuzetno važan začin. Važnija nego cimet, kojim smo započeli seriju blogova o začinima, a u cilju poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Pročitajte kakve sve prednosti kurkuma ima za Vaš organizam i zbog čega je važno konzumirati je u manjim količinama, svakog dana.
Pored cimeta i kurkume, preostala tri začina koja preporučujemo kao dodatak svakodnevnoj ishrani, biste trebalo da unosite u manjim količinama svakodnevno, a u cilju boljeg raspoloženja, koncentracije, snage i bržeg metabolizma. O njima će više reči na našim mrežama, a bitno je reći kazati da su ovi začini veoma bogati antioksidantima i da su korisni u borbi protiv raka, dijabetesa, upalnih procesa, srčanih oboljenja i mnogo više.
Zato pokušajte da ih konzumirate često i uz minimalne troškove ćete obogatiti svoju ishranu i zdravlje.
Poreklo kurkume i značaj za zdravlje
Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, a začin kurkuma se pravi od korena ove biljke, koja potiče iz jugoistočne Azije i Okeanije tj. sa prostora Indije, Južne Kine i severne Australije. Ima vrlo specifičan ukus, pa se može reći da je egzotično biberasto-đumbirastog ukusa. Kurkuma kao začin u svom sastavu sadrži antioksidant kurkumin, zaslužan za intenzivnu žuto-narandžastu boju i mnogostruku lekovitu upotrebu. Smatra se jednim od najmoćnijih prirodnih lekova:
- ima snažno protivupalno i antikancerogeno delovanje,
- značajno poboljšava kognitivne funkcije mozga, mentalnu snagu i koristi se kao prevencija Alchajmerove bolesti,
- Kao dodatak tome, kurkuma deluje antibakterijski, antigljivično, eliminiše toksine, poboljšava krvnu sliku, smanjuje nivo šećera i holesterola u krvi, leči bolesti jetre, srčana oboljenja, kožne bolesti, bolove u zglobovima, artritis, itd.
Trikovi sa kurkumom
Naravno, kao i kod svih dobrih stvari i ovde postoji caka. Naime, brojne studije su dokazale da se kurkumin veoma slabo apsorbuje i brzo metaboliše u organizmu, što dovodi do veoma niske bioraspološivosti. Na sreću postoji tri potpuno prirodna načina da se bioraspoloživost drastično poveća.
- Prvi način je piperin, osnovni sastojak crnog bibera, koji drastično poboljšava apsorpciju kurkumina. Zato ako kuvate jelo sa kurkumom obavezno ga malo pobiberite.
- Pošto je jedan od razloga slabe raspoloživosti kurkumina njegova slaba topljivost u vodi, mešajte kurkumu sa uljima, kao što su maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje i slični proizvodi.
- Još jedan način da iskoristite maksimum iz kurkume jeste kvercetin, flavonoid, sastojak mnogih biljaka, uglavnom voća tamno plave boje, kao što je grožđe, borovnice i šljive. On sprečava enzim koji deaktivira kurkumin u organizmu. Kvercetin se takodje nalazi u crnom vinu, crnom luku, jabukama, spanaću, brokoliju, ali voće tamne boje sadrži najveću koncetraciju. Ubacite kurkumu i malo bibera u smuti od bobičastog voća i vrlo brzo ćete osetiti mnoge benefite ovog moćnog začina.
Kurkuma je samo jedan od začina koji mogu delovati blagonaklono na vaš organizam.
Pratite nas i proverite koji to još začin je jedan od pet ključnih začina za poboljšanje opšteg zdravlja.