Brokoli

Brokoli ili na latinskom Brassica oleracea var. Silvestris je povrće koje se dugi niz godina koristi u ishrani. Zajedno sa kupusom, karfiolom, prokeljom i keljom, spada u familiju kupusnjača. Gornji deo biljke, sačinjen je od mnoštva buketića, koji su obrazovani cvastima.

Nutricionisti, fitoterapeuti, kao i lekari zvanične medicine, preporučuju ga, zbog izuzetnih lekovitih i nutritivnih svojstava. Sadrži brojne antioksidante i lekovite supstance, veoma važne u prevenciji malignih oboljenja.

Brokoli je najbolje konzumirati u sirovom stanju, odmah nakon branja ili kratkog kuvanja na pari, radi postizanja što veće iskorišćenosti dragocenih materija.

Visokim sadržajem makronutrijenata, minerala i vitamina, izdvaja se od ostalih namirnica.

Zdravo povrće, male kalorijske vrednosti 37kcl na 100gr presne namirnice. U 100gr svežeg brokolija nalazi se 89% vode, 0,37gr masti, 2,8gr proteina, 6,6gr ugljenih hidrata, 1,7gr šećera i 2,6gr biljnih vlakana. Sadrži: 373mg kalijuma, 105mg kalcijuma, 24mg magnezijuma, 42mg fosfora, 33mg natrijuma, 0.7mg gvoždja.
Brokoli je izuzetno bogat vitaminom C: 89,2mg na 100g.
Termičkom obradom, smanjuje se sadrzaj vitamina C, ali i pored toga je namirnica sa najvećim sadržajem istog.
Sadrži dvostruko veću količinu vitamina C od pomorandže.

Dobar je izvor vitamina A: 623IU u 100g, B1, B2, B6, B9, E, K.
Vitamin A zajedno sa beta karotenom, štiti kožu i sluzokožu od negativnih uticaja.

Indol-3-karbinol

Indol-3-karbinol (I3C) je organsko jedinjenje, koje sadrži 9C atoma, molarne mase 147.17g/mol-1 .

Hidrolizom glukozinata, koji se nalaze pretežno u brokoliju, kelju, prokelju, karfiolu, dobija se I3C. Ima izuzetno korisno dejstvo u blokiranju i lečenju kancera dojke, jajnika, materice, prostate, respiratornog sistema, debelog creva, uslovljenih povećanom koncentracijom metabolizma prirodnog estrogena. Indol-3-karbinol sprečava stvaranje toksičnog metabolita estrogena i podstiče stvaranje anti-estrogena (2-Hydroxylering), koji deluje preventivno i terapijski kod navedenih tumora. Korišćenjem I3C paralelno sa Tamoxifenom, postižu se bolji rezultati, potrebna je manja doza Tamoxifena, što povoljno utiče na rezistentnost organizma na isti. Tamoxifen se koristi za sprečavanje, lečenje ranog i razvijenog raka dojke.

Antikancerogeno delovanje I3C je mnogobrojno: sprečava oštećenje DNK, smanjuje koncentraciju alfatoksina (koji direktno utiče na razvoj i nastanak kancera), blokira jake estrogene, utiče na apoptozu (proces samouništenja kancerogenih ćelija), zaustavlja rast ćelija raka grlića materice i prostate i povećava učinak Tamoxifena.

Izvršeno je oko 120 naučnih studija o preparatu Indol-3-karbinolu i njegovom uticaju na gore navedena kancerogena oboljenja.
Dnevnom upotrebom između 200mg – 400mg u ranim fazama oboljenja, čak 8 od 17 žena je potpuno izlečeno.

brokoli-rezim-ishrane

DIINDOLYLMETHANE (DIM)

DIM je organsko jedinjenje, koje sadrži 17C atoma, molarne mase 246.31g/mol-1.

Dobija se hemijskom razgradnjom Indol-3-karbinola, nalazi se u brokoliju i ostalom povrću iz familije Brassicaceae. Kada se povrće svari u želucu, I3C se pretvara u molekul DIM. DIM pomaže u promovisanju zdravijeg metabolizma estrogena. Povećava prirodnu sposobnost tela da sagoreva masti. Vrši brojne anti-kancerogene efekte u telu.

Mnogobrojna ispitivanja na životinjama su pokazala da DIM menja metabolizam estrogena i sprečava rast tumora dojke. Utiče na aktivnost estrogena direktno ili indirektno.

Kombinacijom I3C i DIM-a u krvnom sistemu se uvećava količina Indol-3-karbinola. Oni su antioksidansi, neutrališu slobodne radikale, neutralizuju negativne efekte HPV virusa, smanjuju rizik od nastanka kancera.

Kako bismo u organizam uneli preporučenu količinu DIM-a, trebalo bi da pojedemo dva kilograma brokolija dnevno. Koristeći ga kao suplement, preporučena dnevna doza iznosi 100mg. Gojazne osobe, osobe sa zdravstvenim problemima izazvanih PMS-om, menopauzom, hroničnom upalom, porodičnom istorijom raka, mogu uzimti 200mg dnevno.
Obavezno je savetovanje s lekarom.

Prekomerno unošenje DIM-a u organizam, može izazvati bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, glavobolju.

brokoli-na-pari

BROKOLI – goitrogeni i hipotireodizam

Goitrogeni su supstance koje se nalaze u hrani ili lekovima. Ove supstance mogu ometati funkciju štitaste žlezde. Određene namirnice sadrže goitrogene, koji štitastoj žlezdi otežavaju stvaranje svojih hormona. Brokoli je jedna od njih. Blokira peroksidazu (enzim štitaste žlezde) i utiče na poremećaj signalizacije kroz ćelijsku membranu ćelija štitaste žlezde.

Brokoli je namirnica ispunjena raznovrsnim hraljivim materijama, vitaminima, mineralima, antioksidantima i svakako je ne trebaju izbegavati žene sa navedenim problemom. Goitrogeni efekat se eliminiše kuvanjem ili pripremanjem ovog povrća na pari, jer dolazi do menjanja molekularne strukture pri toploti.

Problemi sa štitnom žlezdom nastaju njenim uvećavanjem i poremećajem u proizvodnji tiroidnih hormona, a posledice su nekontrolisano gojenje, odnosno mršavljenje.

Hipotireodizam je stanje usporenog rasta štitne žlezde, kod kog ne postoji adekvatna sekrecija tiroidnih hormona (tironin-T3 i tiroksin-T4). Jedan od uzroka nastanka hipotireodizma je nedostatak joda u ishrani. Jod je glavni sastojak hormona T3 i T4, zbog toga hrana bogata jodom pomaže sintezu hormona, vrlo često nedostatak joda doprinosi nedostatku hormona, a samim tim i nastanku hipotireodizma.
Unosenjem hrane bogate jodom: morska so, jodirana so, riba, morski plodovi, izbegava se rizik nastanka bolesti.

Brokoli u sebi sadrži posebne supstance, koje negativno utiču na rad štitne žlezde, usporava resorpciju joda u organizmu. Preterano korišćenje ove namirnice, može negativno uticati na razvoj ili sam nastanak bolesti. S obzirom da sadrži bogatsvo vitamina i minerala, bitnih za zdravu ishranu čoveka, važno je ne konzumirati ga u presnom stanju, ali kuvan i pripremljen na pari, svakako se povremeno treba naći u režimu ishrane, kod osoba obolelih od hipotireodizma.